15. aug 2023

Hickory Golf – 5. august

  • Nyheder

Lørdag den 5. august var Simon’s Golf vært for en fantastisk hickorygolfturnering i samarbejde med Dansk Golfhistorisk Selskab. Angus Rollo, som mange af jer kender fra musikarrangementer i golfklubben, har skrevet nedenfor om turneringen, og hvordan han kom til at begynde at spille hickorygolf, og Christian Juel fortæller om Dansk Golfhistorisk Selskab.

—————————————————————————-

Jeg har haft en interesse i at spille hickorygolf siden 2012, hvor jeg spillede, for første gang siden jeg var ung i Dundee Skotland, hvor jeg voksede op, med hickorygolfkøller.

Jeg begyndte at spille golf i 1962 med et gammelt hickory-sæt, jeg fik af min gode vens onkel. Han havde fået dem af sin far, og i årevis samlede de bare støv i hans kælder. Min ven, vi var ti år gamle, var allerede en fornuftig juniorgolfspiller og havde sit eget sæt køller med stålskaft. Vi spillede jævnligt sammen på den lokale golfbane kun fem minutter fra, hvor vi boede. Det tog dog ikke lang tid, før jeg fik mig et halvt sæt køller med stålskaft og hickory blev fortid. Det var indtil 2012, da jeg var på besøg i Skotland. Jeg læste en artikel i den lokale avis om The World Hickory Open, og den skulle spilles over tre dage på Carnoustie Links ugen efter.

I artiklen stod der, at der stadig var ledige pladser til alle interesserede golfspillere, og at der ville blive stillet hickory udstyr til rådighed. Jeg ringede til arrangøren, og han meldte mig gerne til. Jeg havde en vidunderlig tid og nåede at blive placeret 5. ………………. sidst.

Et år senere var jeg igen i Skotland og spillede på Scotscraig, en dejlig bane ikke så langt fra St. Andrews. Den herre, jeg spillede med, nævnte, at han havde en hobby med at samle og restaurere gamle hickory-golfkøller. Jeg fortalte ham om min oplevelse det foregående år på Carnoustie, og hvor meget jeg havde nydt det. Efter runden inviterede han mig til sit værksted, hvor jeg så hundredvis af forskellige slags hickory køller.

Det hele endte med, at jeg købte et sæt, og det var begyndelsen. Siden da er jeg selv blevet en entusiastisk samler og golfhistoriker.

Et år senere i 2014 deltog jeg igen i World Hickory Open og var en af 126 hickorygolfspillere fra hele verden. Jeg var glad og overrasket over at møde tre andre hickory-entusiaster fra Danmark, Christian Juel, vores formand for Dansk Hickory Selskab, Henrik Westh og Dennis Willadsen, som dengang var PGA-proff i Ikast Tullamore. Siden da, som repræsentant for Danmark i 2018 og 19, har jeg vundet en sølv- og guldmedalje i turneringernes Senior Stableford-sektion.

Jeg spiller nu regelmæssigt med hickorykøller og spiller meget sjældent med moderne køller. Jeg spiller også i mange turneringer i Storbritannien, Irland og USA og er medlem af The Society of Hickory Golfers. Jeg spiller også regelmæssigt på The Southern Swedish Hickory Tour (der er en enorm interesse for at spille hickorygolf i Sverige) og er medlem af The Swedish Society of Golf Historians.

Til vores Hickory Day i Simon’s Golf Club lørdag den 5. august for at fejre klubbens 30 års jubilæum var der et fint fremmøde, og syv af klubbens medlemmer, nye i hickory, sluttede sig til os. Det var en meget farverig dag, og mange hoveder vendte sig om på banen, da vi, klædt i vores gammeldags pre-Nike golfdragt, nød vores dag og den vidunderlige gæstfrihed, klubben ydede. Reamonn O’Neill, Simon’s Golf Course Superintendent, havde forvandlet C-Loop til en storslået 18-hullers hickorybane. Vi spillede, fra skiftevis røde og blå tees, til passende placeret røde og blå flagede huller på hver green, og oplevede 18 huller ægte hickorygolf. Tusind tak til alle der deltog og ikke mindst til administrationen og alle andre i Simons Golfklub.

Vindere:

Damer. 1. Angelika 2. Helle Bundgaard.

Mænd. (Ny til hickory). 1. Klaus Emil Nygaard. 2. Ole Dybdal Nielsen. 3. Casper Grauballe.

Hickory (erfaren) 1. Christian Juel.

Christian vandt også Hickory Challenge Cup. Det er trofæet, vi privat spiller for, hver gang vores gruppe af hickory-spillere mødes i løbet af sæsonen.

Med venlig hilsen,

Angus

—————————————————————————-

Jeg kan tilføje, at Dansk Golf Historisk Selskab – som jo drev Danmarks Golf Museum i næsten 30 år (lå på Hotel Munkebjerg i Vejle), er en forening som varetager indsamling af effekter, billeder mv. med relation til Dansk Golf. Dette sker i samarbejde med Dansk Golf Union. Foreningen er non-profit og operere på et meget lille budget.

Vores primære medlemmer er Danske Golf Klubber, men også en hel del private er medlemmer. Vi vil altid gerne have nye medlemmer og kontingentet er overskueligt.

Klubber DKK 350 og Private DKK 150

DGHS afholder hvert år “The Open Danish Hickory Championship” der jo som navnet antyder er de åbne danske mesterskaber i hickory golf – turneringen har ofte været afholdt på Sjælland da vi jo grundet ret få danske spillere gerne ser spillere fra Sverige og de har jo lettere ved at komme til Sjælland end f.eks. Fanø.

Typisk er vi ca. 25-35 deltagere til et sådant mesterskab. Der er få scratch spillere som spiller om hovedpræmien, der er en vandrepræmie (lige The Claret Jug), men vi har også rækker med hcp. for såvel damer som herrer.

I Sverige er man også begyndt at holde turneringer hvor man spiller med 1935-1985 udstyr – altså udstyr hvor skæfterne er stål og hovedet af træ – det vi kalder persimmon køller. Der er også interesse for den slags i DK – i hvert fald kan man via Facebook se, at der kommer fora hvor samlere taler om netop den slags gammelt udstyr.

Endnu engang tak for en utroligt hyggelig turnering hos jer.

Stor hilsen

Christian Juel

Formand/President
The Danish Golf Historical Society

Hvis du er interesseret i at spille hickorygolf, kan du få mere information på:

https://www.danishhickory.com/ eller https://www.facebook.com/thedanishopen/

Se gallerier her: https://simonsgolf.dk/billeder/hickory-golf-5-august/

Til oversigt